bucatarie creola | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Carnati in stil chaurice

Sunt un tip de carnati cu o asezonare robusta, populari in statul american Louisiana. Reteta a fost adusa initial de spanioli, fiind adaptata de-a lungul timpului la ingredientele locale. Termenul “chaurice” este similar cu “chorizo”, acesti din urma carnati servind, probabil, ca sursa initiala de inspiratie.
Am ales o varianta de reteta de carnati chaurice in care asezonarea este robusta si complexa; aromele de usturoi si ardei iute se combina cu cele ale mirodeniilor si ierburilor aromate, insotite de savoarea puternica si caracteristica a fumului lichid. Gustul este aromat, afumat si picant.

Acesti carnati se simt bine insotiti de fasole alba sau rosie, dar pot fi serviti si cu oua si cartofi gatiti in toate felurile.
(mai mult…)

Citeste tot

Creol şi/sau cajun (5)

În aceste două ultim episoade ale articolului dedicat culturilor culinare creolă şi cajună, voi trece în revistă, foarte rapid, cele mai importante preparate ale celor două bucătării.

Preparate din Louisiana
Când am conceput structura acestui articol, înainte de a-l scrie, aveam intenţia clară de a trata separat preparatele creole şi cele cajune. Am şi început să le descriu astfel, dar mi-am dat seama că o astfel de separare nu este întotdeauna posibilă; cele două culturi culinare se întrepătrund destul de mult şi, având surse comune, nu rareori oferă aceleaşi preparate, cu aceleaşi denumiri, dar gătite altfel; uneori deosebirile de abordare sunt foarte mari, alteori sunt insesizabile, iar unele preparate chiar se gătesc identic.
Am decis, deci, să analizez în comun preparatele regionale din Louisiana, punctând acolo unde a fost cazul originea lor şi modul diferit în care sunt gătite în cele două culturi.
(mai mult…)

Citeste tot

Creol şi/sau cajun (4)

Deşi între cele două culturi culinare ce formează bucătăria statului american Louisiana, cea creolă şi cea cajună, se pot găsi, cum am văzut în episoadele precedente, numeroase asemănări, între ele există şi cel puţin la fel de multe deosebiri.
(mai mult…)

Citeste tot

Creol şi/sau cajun (3)

De data aceasta un episod ceva mai scurt, căci structura întregulu articol nu-mi permite o altă împărţire a materialului.

Asemănări între bucătăriile creolă şi cajun
Am amintit în episoadele anterioare de numeroasele şi importantele asemănări dintre bucătăriile creolă şi cajună. Cele două culturi se diferenţiază una de alta, dar se şi suprapun în multe zone. Uneori, diferenţele şi asemănările se află la graniţele acestor zone de suprapunere, formând petice blurate, în care contururile nu mai sunt clare, astfel că nu poţi fi sigur 100% cui aparţine o tehnică de gătit, sau un preparat, şi care este modul creol sau cajun de a-l găti.
(mai mult…)

Citeste tot

Creol şi/sau cajun (1)

Poate că titlul articolului vă miră… sau poate că nu. Aceste două culturi culinare sunt, în acelaşi timp, îndeajuns de asemănătoare ca, uneori, să poată fi confundate, dar şi îndeajuns de diferite ca să pară, rareori totuşi, ca neavând nicio legătură una cu alta.
(mai mult…)

Citeste tot

Grenada – o bucătărie „explozivă” (1)

Introducere
Vă întrebaţi probabil de ce mă ocup de bucătăria acestei insule aparent insignifiantă, când sunt încă atâtea culturi culinare despre care s-ar putea scrie articole interesante. Am un singur răspuns: mirodeniile. Ştiţi că sunt pasionat de acest subiect, iar Grenada mai este cunoscută şi ca „Insula mirodeniilor”, mai ales datorită producţiei sale uriaşe de nucşoară şi macis, care o face al doilea mai mare exportator la nivel mondial. De fapt am două răspunsuri, căci, în plus, îmi plac şi insulele, mai ales cele în care este foarte puţin probabil să ajung vreodată.

(mai mult…)

Citeste tot

Creveti cu sos creol

Acest sos de rosii este, in bucataria creola, un insotitor traditional al pestelui si fructelor de mare. Sosul are personalitate si este placut aromat de la telina, ceapa, usturoi, boia si dafin, iar varianta propusa de mine are un gust bogat si „adanc”, datorita pastei de rosii si fondului de buna calitate.

(mai mult…)

Citeste tot

Jambalaya cu pui si creveti

Combinatia de pui, creveti, sofran si orez sugereaza o asemanare a acestei retete cu paella spaniola, dar numele ei pare a proveni de la “jambon à la ya” (“jambon” inseamna “sunca” in franceza, iar “ya” inseamna “orez “ in creola). Jambalaya este o mancare plina de gust, satioasa, care se serveste inclusiv la mesele festive.

(mai mult…)

Citeste tot