Acest sos de rosii este, in bucataria creola, un insotitor traditional al pestelui si fructelor de mare. Sosul are personalitate si este placut aromat de la telina, ceapa, usturoi, boia si dafin, iar varianta propusa de mine are un gust bogat si „adanc”, datorita pastei de rosii si fondului de buna calitate.
Bucatarie: creola
Dificultate: usor
Cantitate: circa 3 cani
Timp de preparare: 5 minute + marinare
Timp de gatit: 30 minute
Ingrediente:
500 g creveti decorticati (eventual se lasa codita intacta)
1 1/2 lingura de suc de lamaie
3 linguri de ulei de masline extra virgin
4 catei de usturoi, rasi
sare
piper negru, proaspat macinat
1 ceapa, tocata marunt
1 ardei gras mare, tocat marunt
1 tulpina de telina, tocata marunt
2 catei de usturoi mari, tocati marunt
1 lingurite de frunze proaspete de cimbru
1 lingurita de boia dulce
1/2 lingurita de boia iute
1 foaie de dafin
4 linguri de pasta de rosii
150 ml fond de legume
1 lingurita de zahar
frunze proaspete de telina, pentru ornat
Instructiuni:
Se combina intr-un platou sucul de lamaie cu 2 linguri de ulei de masline, usturoi pisat, sare si piper. Se adauga crevetii si se amesteca pentru a se acoperi uniform cu marinada. Se lasa la marinat 1 ora, in frigider.
Se incinge restul de 1 lingura de ulei de masline intr-o cratita medie, la foc mediu. Se face flacara mica, se adauga ceapa, ardeiul gras si telina, se sareaza si se gatesc 5 minute, sau pana ce sunt moi. Se adauga usturoi si se continua 1 minut.
Se adauga cimbru, boia dulce si iute, dafin si pasta de rosii. Se gatesc 2 minute, amestecand permanent.
Se adauga fondul, se sareaza si se pipereaza, apoi se da mixtura in clocot, la foc iute. Se face flacara mica, se acopera vasul si se mijoteaza sosul 15-20 de minute.
Intre timp se incinge o tigaie la foc mediu. Se adauga crevetii si se prajesc 1-2 minute pe fiecare parte, pana ce se fac roz la culoare. Nu este nevoie de adaus de ulei, caci sunt uleiosi de la marinada.
Se servesc crevetii cu sos, ornati cu frunze de telina.
Sfaturi:
Eu am folosit cozi de creveti congelate, de la Mega Image; se vand la pungi cu 25-30 de creveti si costa 26 lei. Decongelati crevetii lent, in frigider, peste noapte.
Nu gatiti crevetii mai mult de 3-4 minute, caci se vor capata o textura cauciucoasa.
Nota:
Bucataria creola este un stil de gatit originar din statul american Louisiana si combina influente franceze, spaniole, portugheze, italiene, africane si american-indiene, adaptate insa la alimentele locale.
O sa o incerc zilele urmatoare. O singura nelamurire: pana la urma este bine de prajit uleiul de masline extravirgin? Sunt atatea discutii ca mai bine este folosit doar la salate ca nu stiu ce sa mai cred.
@BogdanC: Cei care spun ca uleiul de masline extra virgin nu este bun pentru prajit gresesc. Capacitatea unui ulei de a praji este data de punctul de fumegare. Uleiul de masline extra virgin fumega la 207 °C. Dat fiind la o prajire la foc mediu nu depaseste 180 °C, inseamna ca poate fi folosit la prajiri usoare, mai ales daca acestea dureaza doar cateva minute.
Uleiul de masline extra light fumega la 242 °C si rezista la prajiri foarte grele si indelungate. Exista bucatarii mediteraneene care folosesc numai ulei de masline, indiferent daca prajesc cu el sau il folosesc la salate.
Inconvenientul este pretul. Pentru un roman nu prea merita, economic vorbind, sa prajeasca in ulei de masline extra virgin, care costa 35 lei/litru, cand o poate face cu ulei de floarea-soarelui la 8 lei/litru.
Cand gatesc retete din culturi culinare “dependente” de uleiul de masline, prefer sa o fac ca la carte, caci asa respect reteta; obtin gusturile si aromele care sunt corecte pentru reteta in speta.
Am facut azi aceasta reteta.Sosul este pe placul meu si am sa-l mai folosesc.In schimb crevetii nu m-au impresionat.Am prajit creveti atit decorticati cit si ne decorticati(am citit ca sint mai buni si e adevarat).Fiecare cu gusturile sale.E bine sa incercam cit mai multe combinatii pt vedea ce ne place si ce nu ne place.
@Dorel: Ei, macar te-ai lamurit cum stai cu crevetii. 🙂
@Bianca: Spor! 🙂
Superb arata!!! Iti fac cu ochiul acesti creveti. Am sa ii incverc si eu.
Superb arata acesti creveti si sosul cred ca e bestial! Papilele mele au luat-o razna! 🙂
@Roxana: Parca erai vegetariana. Sau pestele si fructele de mare sunt ingaduite?
Imi place si mie aceasta reteta si in urma cititrii comentariilor si a retetei propriu zise am realizat inca o data cat de educativ este blogul dvs. Va felicit din inima, Nico.
@Nicoleta Grófová: Va multumesc.
In 2010 am stat la Paris 3 saptamani la un curs si am avut ocazia sa maninc de citeva ori bucatarie creola. Fabulos sosul creol cu creveti si peste. Multumesc ca mi-ai reamintit de el. O sa-mi notez si eu reteta. Mi s-a facut dor de Franta!
@Sabin: Am fost de cateva ori la Paris, am si vazut restaurante creole, cajun si antileze, dar am preferat sa mananc intotdeauna bucatarie traditionala franceza. Poate ca ar fi trebuit sa incerc si altceva. Mie mi-era dor de Franta si fara reteta aceasta. Dupa cum vezi, mai sunt acolo atat de multe de vazut… si de gustat!
ah, scuze … nici n-am vorbit in numele tuturor, am vorbit in numele meu, in caz ca fiecare are dreptul la o parere, pe langa “wow ce reteta dementiala !” si alte pupaturi …
@cristi-j: Din cate stiu eu, nu ai fost niciodata impiedicat sa-ti spui parerea si am fost intotdeauna politicos cu tine. Pretuiesc parerile tale, de aceea nici nu le-am cenzurat vreodata. Sa inteleg ca te simti “impuns” de comentariul meu anterior? Nu am avut nicio astfel de intentie. Daca simti nevoia, imi pot cere si scuze.
Pe de alta parte, inca o data imi lasi impresia ca ai o atitudine superioara fata de ceilalti; indreptatita sau nu, te rog prieteneste sa-ti cenzurezi singur inclinatia aceasta de acum incolo. Esti la mine “acasa” si te rog sa respecti regulile casei.
O fotografie frumoasa. Si… Creveeeeti !
nu e vorba de taria sosului, e vorba de gust, pentru mine sunt alte combinatii mai bune/interesante, decat cea cu sos de rosii, de ce sa irosesc crevetii ? hahaha
@cristi-j: Pai, reteta asta nu ti-e dedicata in mod special. Si nici nu este obligatoriu sa placa tuturor.
“Un pic de atentie la sosul de rosii, nu trebuie sa aiba gust prea pregnant daca va fi asociat cu creveti” … un comentariu de acum cateva retete
“Sosul are personalitate … un gust bogat si „adanc”, datorita pastei de rosii si fondului de buna calitate” … azi
Pentru mine combinatia de creveti cu sos de rosii nu e cea mai grozava. Apropo de americani, nu-mi spune nimic preferata lor “shrimp cocktail”.
Combinatia de ceapa, telina si ardei gras este numita “treimea sfanta / holy trinity” in bucataria creola si e folosita ca baza pentru majoritatea mancarurilor. Echivalentul mirepoix sau sofrito.
cristi-j: Recomandarea de astazi se refera la alta cultura culinara. Creolii prefera sosurile robuste si cu personalitate, chiar daca sunt asociate cu creveti. Nu mai zic cu ce fel de sosuri asociaza crevetii indienii, thailandezii sau mexicanii.
Trebuie sa redau retetele corect, conform culturii care i-a creat. Din ce postez eu, fiecare cititor isi alege versiunea preferata.
Observatia despre “sfantea treime” din bucataria creola, si din cea cajun, daca tot vorbim de treimi, este corecta. Voi aduce vorba despre ea intr-un articol viitor, dedicat bucatariei creole.
Interesant acest sos, reteta e si mai si. Si ceea ce e cel mai bine e ca se poate folosi si la alte preparate. O zi buna!
@Georgiana: O zi buna si spor la gatit!
Chiar mi se facuse dor de creveti. Radu ai idee daca fac mai mult sos cit timp il pot pastra in frigider?
@Karaoke: Nu mai mult de 2-3 zile. Chiar merita facut mai mult. Poti folosi sosul la carne, paste, orez, cartofi. Este foarte gustos.
Foarte interesant acest sos, din pacate nu stiu mai nimic despre bucataria creola. nu ar fi o idee buna pentru un articol in serial, cum ai mai facut despre multe alte bucatarii?
Crevetii arata superb imi place mult fotografia!
@memphis: Ai intuit bine. Am strans deja ceva material despre bucatariile creola si cajun. Vor intra in lucru cat de curand. 🙂 Ma bucur ca iti place fotografia.