Acest sos de rosii este, in bucataria creola, un insotitor traditional al pestelui si fructelor de mare. Sosul are personalitate si este placut aromat de la telina, ceapa, usturoi, boia si dafin, iar varianta propusa de mine are un gust bogat si „adanc”, datorita pastei de rosii si fondului de buna calitate.


Bucatarie: creola
Dificultate: usor
Cantitate: circa 3 cani
Timp de preparare: 5 minute + marinare
Timp de gatit: 30 minute

Ingrediente:
500 g creveti decorticati (eventual se lasa codita intacta)
1 1/2 lingura de suc de lamaie
3 linguri de ulei de masline extra virgin
4 catei de usturoi, rasi
sare
piper negru, proaspat macinat
1 ceapa, tocata marunt
1 ardei gras mare, tocat marunt
1 tulpina de telina, tocata marunt
2 catei de usturoi mari, tocati marunt
1 lingurite de frunze proaspete de cimbru
1 lingurita de boia dulce
1/2 lingurita de boia iute
1 foaie de dafin
4 linguri de pasta de rosii
150 ml fond de legume
1 lingurita de zahar
frunze proaspete de telina, pentru ornat

Instructiuni:
Se combina intr-un platou sucul de lamaie cu 2 linguri de ulei de masline, usturoi pisat, sare si piper. Se adauga crevetii si se amesteca pentru a se acoperi uniform cu marinada. Se lasa la marinat 1 ora, in frigider.

Se incinge restul de 1 lingura de ulei de masline intr-o cratita medie, la foc mediu. Se face flacara mica, se adauga ceapa, ardeiul gras si telina, se sareaza si se gatesc 5 minute, sau pana ce sunt moi. Se adauga usturoi si se continua 1 minut.

Se adauga cimbru, boia dulce si iute, dafin si pasta de rosii. Se gatesc 2 minute, amestecand permanent.

Se adauga fondul, se sareaza si se pipereaza, apoi se da mixtura in clocot, la foc iute. Se face flacara mica, se acopera vasul si se mijoteaza sosul 15-20 de minute.

Intre timp se incinge o tigaie la foc mediu. Se adauga crevetii si se prajesc 1-2 minute pe fiecare parte, pana ce se fac roz la culoare. Nu este nevoie de adaus de ulei, caci sunt uleiosi de la marinada.
Se servesc crevetii cu sos, ornati cu frunze de telina.

Sfaturi:
Eu am folosit cozi de creveti congelate, de la Mega Image; se vand la pungi cu 25-30 de creveti si costa 26 lei. Decongelati crevetii lent, in frigider, peste noapte.

Nu gatiti crevetii mai mult de 3-4 minute, caci se vor capata o textura cauciucoasa.

Nota:
Bucataria creola este un stil de gatit originar din statul american Louisiana si combina influente franceze, spaniole, portugheze, italiene, africane si american-indiene, adaptate insa la alimentele locale.