Porc cu coulis de capsuni si piure de telina

Reteta aceasta este placuta ochiului si interesanta. Nu este modul meu preferat de a gati un muschiulet de porc, dar ca explorare culinara este o experianta care merita facuta.
Carnea este bine pusa in evidenta de sosul dulceag-picant si de salata proaspata si acrisoara. Delicatul piure de telina da o nota rafinata si actioneaza ca element de legatura intre celelalte componente.
Porc cu coulis de capsuni si piure de telina
Aceasta reteta a fost gatita la GUXT la evenimentul culinar cu tema “Ziua in care vin capsunile”.

Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 25 + odihna

Ingrediente:
1 muschiulet de porc, circa 350-400 g
sare
piper negru, proaspat macinat
piper alb, macinat
4 catei de usturoi, usor zdrobiti
1-2 ramuri de cimbru proaspat
2 linguri de vin rose
1/2 lingurita de boia iute
3-4 linguri ulei de floarea-soarelui
1-2 lingurite de otet
1 telina, circa 400 g, curatata si taiata bucati
50 g frunze de fetica (pe piata este numita in mod eronat valeriana), sau rucola
400 g capsuni, curatate
100 g unt
cateva capsuni intregi, pentru garnisit

Instructiuni:
Se curata muschiuletul de matase si surplus de grasime. Se sareaza si se pipereaza uniform.
Se incinge cuptorul la 180 °C.
Se transfera capsunile intr-o sita metalica fina si se paseaza cu spatele unei linguri de lemn.
Se arunca samburii si resturile ramase in sita, iar sosul strecurat se transfera intr-o craticioara.

Se incinge o lingura de ulei intr-o tigaie mare, la foc iute. Se rumeneste muschiuletul de porc intreg, cat mai uniform, pe toate partile. Se scoate apoi si se transfera intr-o tava de cuptor. Se adauga in tava cateii de usturoi si cimbrul.

Citeste si articolul →   Pui cu mazare si cartofi dulci

Se acopera tava cu folie metalica si se transfera in cuptor. Se gateste muschiuletul circa 20 de minute, sau pana ce se coace in aburi si se face fraged si suculent. Se scoate tava din cuptor si se lasa muschiuletul sa se odihneasca 10-15 minute.

Intre timp se fierbe telina intr-o oala cu apa si sare, pana ce se face frageda. Se scurge si se sfarama cu un zdrobitor de cartofi. Se adauga unt, sare si piper alb si se zdrobeste in continuate pana ce se obtine un piure matasos si omogen.

Se pune pe foc mic craticioara cu sos de capsuni. Se adauga sare, vin, piper alb si boia iute si se amesteca cu grija timp de cateva minute, pana ce sosul se ingroasa. Se gusta si se potriveste asezonarea.

Se pune fetica (sau rucola) intr-un castron. Se stropeste cu ulei si cu putin otet. Se sareaza si se pipereaza.

Se desface folia de pe tava in care este muschiuletul. Se arunca usturoiul si cimbrul, iar canea se feliaza rondele si se serveste pe un pat de piure de telina, cu topping de salata de fetica (sau rucola), stropita din belsug cu sos de capsuni. Se garniseste cu capsuni intregi, sau feliate.

2 comentarii pe “Porc cu coulis de capsuni si piure de telina

  1. Mirela Stanescu spune:

    Dupa cum deja stii, daca este porc (sau fructe de mare) atentia mea este mult sporita. Nu am facut pana acum acel coulis de capsuni; este de incercat. Piureul de telina il combin in ultima vreme cu cel de cartofi; piureul de cartofi imi place la gust, dar ma “umfla” fara sa ma sature. Telina da o usoara satietate fara sa cada greu ca un bolovan in stomac.
    PS Unde sunt cele 2 linguri cu vin rose? In ultima fraza apare salata de rucola…?
    Reteta excelenta; fotografia frumoasa si apetisanta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.