Imi place mult dorada si de aceea cumpar ori de cate ori mi se iveste ocazia. Asa se face ca am acum prilejul sa va ofer o reteta foarte simpla, tipica acelor carciumioare pe care le putem intalni pe coastele Mediteranei.


Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 20 minute

Ingrediente:
2 dorade, circa 800 g in total
sare
piper negru, proaspat macinat
1 lamaie
1 ardei iute rosu
1 catel de usturoi
2-3 linguri de ulei de masline extra virgin
1 lingurita de zahar
3-4 fire de patrunjel proaspat, tocate
cateva felii de lamaie, pentru ornat
frunze proaspete de patrunjel

Instructiuni:
Se curata pestii de intestine si se spala cu grija. Se scurg bine. Se sareaza si se pipereaza in interior si pe exterior. Se asaza pe o tava de copt, captusita cu folie de aluminiu, se ung cu putin ulei si se frig sub grill-ul cuptorului, timp de 10 minute pe fiecare parte, sau pana sunt facuti.

Intre timp se rade coaja lamaii. Se indeparteaza, folosind un cutit foarte ascutit, membrana alba, amaruie, de sub coaja. Se taie apoi printre membrane, deasupra unui vas care capteaza sucul, iar feliutele obtinute se toaca.

Se taie rondele jumatatea inferioara a ardeiului iute; acestea se pun deoparte, pentru ornat. Jumatatea superioara se curata de seminte si se toaca marunt. Se piseaza apoi intr-o piua, impreuna cu usturoi si sare.

Se incinge restul de ulei intr-o tigaie. Se adauga lamaie tocata, suc de lamaie, zahar si mixtura de ardei iute si usturoi. Se gateste, amestecand pana ce se dizolva zaharul. Se ia de pe foc tigaia, se adauga patrunjel tocat si se amesteca bine.

Se servesc pestii pe farfurii calde, stropiti din belsug cu sos de lamaie. Se orneaza cu frunze proaspete de patrunjel si feliute de lamaie.