Pasta de curry thailandez de jungla (gaeng pa)

Curry-urile de jungla sunt preparate rustice, provenite mai ales din nordul Thailandei. Veti gasi maine, pe blog, o reteta simpla a unui astfel de curry.

Rustic sau nu, si acest gaeng porneste tot de la o pasta de curry, una pe care inca nu am discutat-o pe blog. Profit de ocazie pentru a va oferi o varianta de reteta.
Pasta de curry thailandez de jungla (gaeng pa)
Prepararea ei dureaza cam 15-20 minute si trebuie sa asudati un pic, lucrand la piua si pisalog. Celor mai comozi, sau mai grabiti, le ofer o varianta de rezerva: pasta de curry de jungla poate fi socotita o varianta a pastei de curry rosu, asa ca o puteti inlocui cu aceasta. Asigurati-va insa ca pasta de curry rosu contine si krachai, caci acesta este ingredientul care, spun pasionatii, da aroma caracteristica unui curry de jungla.

Aceasta pasta se gateste in cele mai multe variante de curry de jungla prin mijotare (fierbere molcoma), timp de 5-10 minute. Cu cat este mijotata mai mult, cu atat gustul sau se dezvolta mai bine, si se maturizeaza. Pe langa gust, aroma si culoare, pasta de curry are si calitatea de a da sosului si consistenta; cu alte cuvinte, il ingroasa.

Daca alegeti sa va preparati singur pasta, presupunand ca aveti toate ingredientele necesare, fiti atenti la iuteala. Daca nu o puteti suporta, curatati ardeii iuti de seminte, sau chiar reduceti cantitatea. Pana la urma, aveti nevoie de circa 2 linguri din aceasta pasta pentru 4 portii de mancare, adica nu veti avea in farfurie intreaga cantitate de ardei.

Bucatarie: thailandeza
Dificultate: usor
Cantitate: 6 portii
Timp de preparare
: 20 minute
Timp de gatit: 0

Citeste si articolul →   Maioneza - scurt istoric, preparare si sosuri derivate

Ingrediente:
10-15 ardei iuti thailandezi uscati (varietatea ochi de pasare)
3-4 cm bucata de galangal, tocata
2-3 fire de lemongrass (doar partea alba), tocate
2-3 “degetele” de krachai (galangal mic), tocate
2-3 cm bucata de curcuma proaspata, sau 1 lingurita de curcuma pudra
1-2 radacini de coriandru, tocate
coaja rasa de la 1/2 limeta kaffir (combava)
8-10 hasme, tocate
8-10 catei de usturoi, tocati
1 lingurita de pasta de creveti (gapi)
1 lingurita de sare grunjoasa

Instructiuni:
Se rehidrateaza ardeii iuti in apa fierbinte, timp de circa 30 de minute. Se piseaza intr-o piua, cu sare, adaugand in ordine galangal, lemingrass, krachai, curcuma, coaja de limeta kaffir, hasme si usturoi. Un ingredient se adauga doar dupa ce cele precedente au fost deja transformate in pasta. In final, dupa ce toate ingredientele au fost fin pisate, se adauga pasta de creveti si se amesteca bine.

Se pastreaza pasta de curry intr-un borcan inchis ermetic, la rece, la adapost de lumina. Rezista bine, cateva saptamani in frigider. Se poate si congela, daca ati preparat o cantitate mai mare.

10 comentarii pe “Pasta de curry thailandez de jungla (gaeng pa)

    • Radu Popovici spune:

      @Mircea Pantea: Draga prietene, normal ca m-am gandit. Dar nisa de public este atat de mica, incat chestia asta poate fi facuta ca hobby si doar cu ingrediente cu viata de raft foarte lunga.
      Poate peste vreo 10 ani, daca va exista o cerere mai mare pe piata. Eu ma straduiesc s-o creez. 🙂

  1. cristi-j spune:

    Daca era un articol general, educativ, de prezentare, ar fi putut fi considerat o poveste interesanta si exotica.
    Dar o reteta este, pentru Romania, inutila. Esti aproape 100% singurul care a facut-o si o va face. Daca spuneai si unde (nu) se gasesc ingredientele era evident … hahaha
    Pe de alta parte, daca are cineva ingredientele necesare, pot confirma din experienta proprie ca sunt grozave si, puse impreuna, rezultatul e extraordinar din toate punctele de vedere.

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Stiu ca uneori sunt inconsecvent; actionez sub impuls. Am chestii pe care le public tocmai fiindca sunt de folos cititorilor romani, dar si lucruri publicate fiindca imi plac si fiindca simt nevoia sa-mi impartasesc placerea si bucuria de a lucra cu niste ingrediente exotice.

      Am vrut la un moment dat sa sugerea inlocuiri si sa spun cam pe unde se pot gasi, din cand in cand, unele dintre ingrediente. Dar, recunosc, atunci cand am vazut ca as scrie mai mult decat am scris pentru reteta in sine, am avut senzatia inutilitatii. S-ar fi obtinut cu totul altceva, si inca gratie unor cheltuieli nejustificate de timp si bani. Cred ca reteta aceasta poate fi socotita a fi un articol informativ, asa cum ai deschide o enciclopedie de bucatarie thailandeza in limba romana. 🙂

      • cristi-j spune:

        Eu am 7 dintre ingrediente si cred ca as mai putea face rost de 1 dar imi lipsesc cele 3 principale (galangal, krachai si turmeric) si cum nu am auzit niciodata de prezenta lor in vreun magazin din Romania ma rezum la pastele din borcane … hahaha

        • Radu Popovici spune:

          @cristi-j: Se mai gaseste galangal uscat; se poate rehidrata si pisa. Curcuma praf ar putea inlocui crucuma proaspata. Cu krachai problema este complicata rau de tot.
          Pana la urma, insa, paste de curry rosu se gasesc pe ici pe colo, iar unele listeaza si krachai printre ingrediente. Curry-ul iese foarte fain si cu aceste paste.
          Sincer, pe mine m-a interesat nu atat preparatulpasta in sine, ci modul in care urma sa gatesc cu ea. Maine voi posta un curry rustic, de jungla, preparat cu aceasta pasta. Nu am mai facut un curry cu pasta mijotata de cativa ani buni.

          • cristi-j spune:

            Daca pun si galangal-ul uscat si turmeric pudra atunci imi lipseste doar krachai dar e mare diferenta intre proaspat si pudra asa ca nu le-am pus la socoteala … hahaha
            Am incercat sa rehidratez galangal si sa-l toc marunt … mult noroc cu asta … hahaha … nu prea a mers.

            Sa vedem ce mai pui in curry, pentru ca daca pui ingrediente specifice, cele care ar pastra linia data de pasta de curry, atunci e grav … hahaha

          • Radu Popovici spune:

            @cristi-j: AM pus curcuma uscata, rizomi, la rehidratat. Vreau sa vad ce iese. 🙂
            Galangalul se inmoaie in final, apa fierbinte, schimbata de cateva ori, pe parcursul a cateva ore. In final, il poti razbi.
            Este, insa, chinul prea mare.

        • Alex spune:

          Am gasit astazi curcuma proaspata la Carrefour Orhideea(6,5 lei 50gr) la raionul de fructe exotice. Tot acolo, de cateva saptamani au mereu si frunze de lime(uscate) si lemongrass

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.