Curry-urile de jungla sunt preparate rustice, provenite mai ales din nordul Thailandei. Veti gasi maine, pe blog, o reteta simpla a unui astfel de curry.

Rustic sau nu, si acest gaeng porneste tot de la o pasta de curry, una pe care inca nu am discutat-o pe blog. Profit de ocazie pentru a va oferi o varianta de reteta.
Pasta de curry thailandez de jungla (gaeng pa)
Prepararea ei dureaza cam 15-20 minute si trebuie sa asudati un pic, lucrand la piua si pisalog. Celor mai comozi, sau mai grabiti, le ofer o varianta de rezerva: pasta de curry de jungla poate fi socotita o varianta a pastei de curry rosu, asa ca o puteti inlocui cu aceasta. Asigurati-va insa ca pasta de curry rosu contine si krachai, caci acesta este ingredientul care, spun pasionatii, da aroma caracteristica unui curry de jungla.

Aceasta pasta se gateste in cele mai multe variante de curry de jungla prin mijotare (fierbere molcoma), timp de 5-10 minute. Cu cat este mijotata mai mult, cu atat gustul sau se dezvolta mai bine, si se maturizeaza. Pe langa gust, aroma si culoare, pasta de curry are si calitatea de a da sosului si consistenta; cu alte cuvinte, il ingroasa.

Daca alegeti sa va preparati singur pasta, presupunand ca aveti toate ingredientele necesare, fiti atenti la iuteala. Daca nu o puteti suporta, curatati ardeii iuti de seminte, sau chiar reduceti cantitatea. Pana la urma, aveti nevoie de circa 2 linguri din aceasta pasta pentru 4 portii de mancare, adica nu veti avea in farfurie intreaga cantitate de ardei.

Bucatarie: thailandeza
Dificultate: usor
Cantitate: 6 portii
Timp de preparare
: 20 minute
Timp de gatit: 0

Ingrediente:
10-15 ardei iuti thailandezi uscati (varietatea ochi de pasare)
3-4 cm bucata de galangal, tocata
2-3 fire de lemongrass (doar partea alba), tocate
2-3 “degetele” de krachai (galangal mic), tocate
2-3 cm bucata de curcuma proaspata, sau 1 lingurita de curcuma pudra
1-2 radacini de coriandru, tocate
coaja rasa de la 1/2 limeta kaffir (combava)
8-10 hasme, tocate
8-10 catei de usturoi, tocati
1 lingurita de pasta de creveti (gapi)
1 lingurita de sare grunjoasa

Instructiuni:
Se rehidrateaza ardeii iuti in apa fierbinte, timp de circa 30 de minute. Se piseaza intr-o piua, cu sare, adaugand in ordine galangal, lemingrass, krachai, curcuma, coaja de limeta kaffir, hasme si usturoi. Un ingredient se adauga doar dupa ce cele precedente au fost deja transformate in pasta. In final, dupa ce toate ingredientele au fost fin pisate, se adauga pasta de creveti si se amesteca bine.

Se pastreaza pasta de curry intr-un borcan inchis ermetic, la rece, la adapost de lumina. Rezista bine, cateva saptamani in frigider. Se poate si congela, daca ati preparat o cantitate mai mare.

Sumar reteta
recipe image
Nume Reteta:
Pasta de curry thailandez de jungla (gaeng pa)
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total preparare: