Pui in sos de bere (cu miere si mustar) – o reteta simpla si delicioasa
Nu se poate sa nu fi observat ca in ultimele luni am dezvoltat o mare pasiune pentru bere, lucru ce s-a materializat in cateva articole dedicate acestei bauturi.
Sigur, este mai simplu (si uneori chiar mai placut) sa degusti o bere decat sa gatesti, dar incerc pe cat posibil sa imbin atractia pentru aceasta extraordinara bautura cu placerea de a gati.
Reteta de fata va propune un sos pe baza de bere combinata cu morcovi si ceapa, asezonat cu mirodenii, miere (naturala) si mustar. Este simpla si delicioasa; de servit, neaparat, cu berea continuta in sos.
Eu am folosit pentru sos o hefe weissbier, adica o bere de grau nefiltrata, cu aroma de banane, paine si cuisoare, foarte versatila si gustoasa.
- Bucatarie: Retetele lui Radu
- Dificultate: usor
- Cantitate: 2-3 portii
- Timp de preparare: 10 minute
- Timp de gatit: 35 minute
Pui in sos de bere – Ingrediente
- 2 jumatati de piept de pui, dezosate, fara piele, circa 350 g in total
- sare
- piper negru, proaspat macinat
- 2-3 linguri de ulei de masline
- 4 catei de usturoi, curatati si lasati intregi
- 1/2 lingurita de cuisoare, pisate
- 1/2 lingurita de boia iute
- 200 g morcovi, curatati si taiati cubulete mici
- 2 cepe medii, tocate marunt
- 2 frunze de dafin
- 200 ml bere
- 1 lingura de mustar clasic sau iute, dupa preferinta
- 1 lingura de miere
- patrunjel tocat
- orez fiert, pentru servit
Instructiuni de preparare
Se pune pe foc mic o tigaie potrivita ca dimensiune. Se adauga uleiul de masline si usturoiul. Cand uleiul incepe sa sfaraie, se scot cateii de usturoi. Eu mi-am dorit doar o aroma foarte fina de usturoi, de aceea am procedat astfel.
Intre timp se sareaza, se pipereaza si se presara cu cuisoare pisate pieptii de pui.
Se adauga acestia in uleiul incins, se face flacara mare si se rumenesc frumos cate 2 minute, pe ambele parti. Se scot cu un cleste de bucatarie si se transfera pe o farfurie.
Se adauga in tigaie ceapa tocata si se sareaza. Se gateste la foc foarte mic circa 3-4 minute, pana ce incepe sa se inmoaie. Se adauga morcovii, se amesteca, se face flacara medie si se continua gatitul circa 5-6 minute.
Intre timp se amesteca intr-un castronel mierea cu mustar, boia iute si un pic de bere, pana ce se obtine o mixtura omogena. Se adauga restul de bere si se amesteca bine.
Se readuc pieptii de pui in tigaie, asezandu-se peste vegetale. Se toarna in tigaie frunzele de dafin si mixtura de bere, mustar si miere. Se da sosul in clocot la foc iute. Se micsoreaza flacara, se acopera tigaia cu un capac si se brezeaza pieptii de pui circa 20 de minute, sau pana ce sunt facuti. In acest rastimp, se intorc de 2-3 ori, ca sa se gateasca uniform.
Se scot pieptii de pui pe o farfurie fierbinte si se lasa 5 minute la odihna. In acest timp, sosul se reduce la flacara mica pana ce se ingroasa si capata o consistenta siropoasa.
La sos se adauga si lichidul scurs din carne, pe farfuria pe care se odihneste. Cand se stinge flacara, se adauga in sos patrunjelul tocat
Se feliaza transversal pieptii de pui, si se servesc cu sos din belsug, alaturi de orez fiert, paine proaspata sau cartofi (prafiti, la cuptor sau natur, dupa preferinta).
Se “stropeste” preparatul cu un pahar de weissbier, racita la 5-7 °C.
Imi place reteta. Imi place si cum arata si cum ai ales ingredientele ca sa se potriveasca bine cu o hefe weissbier. Mi-ai facut pofta! 🙂
@memphis: De bere sau de ambele? Pofta de o hefeweizen imi este si mie. 🙂