Tsukune este corespondentul japonez al chiftelelor; ele se pot prepara din carne de vita, porc sau pui si se gatesc prin frigere, fierbere sau combinat, mai intai prin coacere in cuptor si apoi sub grill-ul acestuia.


Bucatarie: japoneza
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 27 minute

Ingrediente:
500 g carne de pui dezosata, fara piele, tocata cat mai marunt cu un satar ascutit
1 ceapa, tocata marunt
4 cm radacina proaspata de ghimbir, rasa cat mai fin
4 catei de usturoi, pisati
1 ou
2-3 linguri de sos de soia
1 lingura de zahar brun
1 lingura de faina
faina pentru maini
100 ml sake
125 ml sos de soia light
50 ml mirin (vin de orez)
feliute de limeta, pentru ornat
frunze de patrunjel (sau coriandru), pentru ornat
frigari de bambus, inmuiate in apa timp de 30 de minute

Instructiuni:
Se pune carnea intr-un castron si se amesteca cu ceapa, ghimbir, usturoi, ou, 1 lingura de faina, 1 lingurita de zahar si sos de soia.

Se incalzeste cuptorul la 200 °C (gradatie mijlocie-mare). Se modeleaza, cu mainile presarate cu faina ca sa nu se lipeasca, bulete de carne de dimensiunea unei nuci. Dupa fiecare 3-4 bulete, mainile se vor spala.
Se tapeteaza o tava de cuptor cu folie metalica. Se asaza chiftelele in tava si se coc la cuptor timp de 10 minute, intorcandu-le de cateva ori, ca sa se gateasca uniform.

Intre timp, se amesteca intr-o craticioara, pe flacara mica, sosul de soia cu 2 lingurite de zahar, sake si mirin. Se fierbe amestecul incet, circa 5 minute, pana se ingroasa putin. Se ia de pe foc si se pastreaza cald. Jumatate din sos se pune deoparte, pentru servit, restul de pastreaza pentru inmuiat.

Se scot chiftelele si se lasa sa se raceasca putin, cat sa poate fi manuite. Se inmoaie bine in sos (in jumatatea pastrata pentru inmuiat) si se infig, cate trei, in frigarile de bambus. Se frig 10-15 minute, intorcandu-le des si umezindu-le de fiecare data cu sos (se foloseste o pensula de bucatarie), pana se gatesc si se rumenesc dupa dorinta.
Tsukune se servesc fierbinti, ornate cu feliute de limeta si frunze de patrunjel.

Sfaturi:
Daca nu gasiti mirin si nici alt vin de orez, folositi un vin alb si dulce. In loc de sake, care este cam scump, puteti folosi un amestec de vin alb, demi-sec de data aceasta, cu brandy.