Risotto cu creveti si prosciutto

Aceasta reteta are si varianta video.
Serial realizat in colaborare cu Riso Scotti Danubio.
Iata un preparat italian clasic, originar din nordul Italiei, dar popular in intreaga peninsula.
risotto cu creveti si prosciutto1 - Risotto cu creveti si prosciutto 1 - Retetele lui Radu
Gustul delicat al crevetilor se echilibreaza cu aroma afumata si gustul puternic de prosciutto, integrandu-se perfect in aceasta varianta de risotto, plina de culoare si nutrienti.

Bucatarie: italiana
Dificultate: mica
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 25 minute
Ingrediente:
2 linguri de ulei de orez
1 ceapa mare, tocata
sare
piper negru, proaspat macinat
1/4 lingurita de firisoare de sofran
2 catei de usturoi, tocati
200 g orez pentru risotto
100 ml vin alb, sec
1 litru de fond de legume, clocotit
50 g prosciutto, taiat fasiute subtiri
12 creveti decorticati
2-3 cubulete de unt
25 g Parmesan, proaspat ras
3 linguri de patrunjel proaspat, tocat
cativa carlionti de Parmesan, pentru servit
frunze de patrunjel, pentru ornat

Instructiuni:
Se pune orezul intr-o tigaie bine incinsa si se prajeste uscat 2-3 minute, la foc mare, amestecand continuu.
Se adauga in fondul clocotit sofranul si se amesteca.
Intre timp se incinge uleiul intr-o tigaie mare si adanca. Se face focul mic si se adauga ceapa. Se sareaza si se caleste 2-3 minute, pana ce incepe sa se faca translucida. Se adauga usturoi si se continua 1 minut, amestecand.
Se adauga orezul si se amesteca bine. Se mareste flacara si se gateste orezul amestecand fecvent, pana ce incepe sa se faca translucid. Se micsoreaza flacara, se adauga vinul si se amesteca permanent pana ce intreg lichidul este absorbit. Se adauga apoi cate 1 polonic cu fond clocotit, amestecand continuu pana ce acesta este absorbit. Dupa ce este absorbit, se adauga un nou polonic.
Atunci cand orezul este pe trei sferturi gatit, se adauga prosciutto si se continua pana ce orezul este fraged si cremos. Intreg procesul dureaza circa 20 de minute.
Se adauga patrunjelul si crevetii cu 2-3 minute inainte de final si se amesteca. Se adauga Parmesan ras si unt, se asezoneaza cu sare si piper si se amesteca din nou. Se acopera tigaia si se lasa sa stea 5 minute. Crevetii se vor gati datorita caldurii remanente din risotto.
Se serveste risotto-ul fierbinte, ornat cu frunze de patrunjel si carlionti de Parmesan.

18 comentarii pe “Risotto cu creveti si prosciutto

  1. Marius spune:

    Multumesc pentru reteta. Imi place mult de tot risotto. Singura problema cu risotto e ca trebuie mancat imediat ce e terminat. Aveti stiinta de vreo metoda de re-incalzire? Ca sa pot sa-l fac dimeata si sa-l mananc la birou la 13:00.

    • Radu Popovici spune:

      @marius: Se reincalzeste ca orice preparat, la microunde, de exemplu. Nu mai are insa textura aceea cremoasa. Se pierde, din pacate; gustul insa este bun.

  2. Katze spune:

    Hallo,

    Ambele contin vitamine din complexul B.
    Dar, un consum exclusiv de orez decorticat duce la boala beriberi datorita lipsei vitamiei B1( tiamina), exact ca la porumb cu pelagra si lipsa niacinei sau vitamina PP ( previne pelagra)cum a mai fost numita.

    Din fericire problema s-a rezolvat asa ca putem manca ambele, dupa pofta 🙂

    Si eu sant mare amatoare de basmati 🙂 si inca cum!

  3. Katze spune:

    Hallo,

    Risotto cu creveti sant un deliciu, dar pt mine fara afumatura 🙂 Mi se pare prea dominanta. Mai bine zis nu prea ma impac cu afumaturile in mancare. Daaar, de gustibus…
    Crevetii insa ii prefer si eu mai degraba prajiti si cu sosuri picante..iuti 🙂 🙂 spre varianta indiana.
    Nu inteleg de ce orezul este superior porumbului!

    O zi frumoasa

    • Radu Popovici spune:

      @Katze: Din cate am inteles, orezul contine mai multe vitamine B. De pilda, un consum exclusiv de orez nu provoaca pelagra (prin lipsa de niacina), asa cum se intampla cu porumbul. In plus, se pare ca si digerarea se face mai usor, iar eliberarea de energie in fluxul sangvin este mai lenta. Indicele glicemic este spre 85, la orez este ceva mai mic, circa 70 in medie. Stiu ca Basmati are doar 50, de exemplu. Mai mult, este mai versatil si, dupa parerea mea, si mai gustos.
      In fine, aceasta este parerea mea. Daca ar fi sa aleg vreodata intre aceste doua alimente, as alege intotdeauna orezul.

  4. cristi-j spune:

    hahaha … daca la alte ingrediente ai oarece retineri legate de preferinte , crevetii apar in zeci de retete , i-ai facut in toate felurile (aproape) … si mie imi plac cel mai mult prajiti cu ceva maruntisuri (usturoi , ghimbir , ardei iute) impreuna cu un sos picant si usor dulceag .
    hehehe … nu am fost prea clar pentru ca era pe jumatate in gluma . incercam sa ma refer la diversitate si echilibru si doza potrivita pentru fiecare mancare care impreuna dau cel mai hranitor si sanatos aliment .

  5. cristi-j spune:

    la risotto , cam de fiecare data proportia orez – lichid e aceeasi iar primii pasi la realizare sunt mereu la fel . si la tine la celelalte retete de risotto de pe blog se intampla acelasi lucru .
    acum e ceva diferit . nu mai sunt 600 ml fond la 200 g orez ci 1 litru . de ce ? si de ce aici ai prajit uscat orezul iar la celelalte nu ?
    eu n-as putea spune ca imi place risotto adica dintre toate felurile ce orez asta e clar mai pe la coada si asta probabil tocmai din cauza motivelor pentru care place altora . totusi trebuie spus ca nu am o experienta bogata cu el .
    asocierea creveti cu afumatura e intr-adevar des intalnita dar eu nu prea o inteleg adica nu mi se pare ca se potrivesc sau nu suficient de pe gustul meu ca sa treaca in fata altor feluri de a gati creveti .
    apropo de “hranitor si sanatos” as zice ca orice aliment e hranitor si sanatos in doza potrivita dar desigur ca orezul daca e folosit asa mult de cateva miliarde de oameni trebuie sa fie special cu el … hehehe

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Felul in care orezul absoarbe lichidul nu este acelasi. Am avut aici un litru, dar nu l-am folosit in intregime. Este posibil sa fi folosit doar 800 ml, de pilda.
      Acum am prajit orezul inainte de a-l adauga la uleiul aromat, din motivele pe care le-am povestit in film. Este o chestie descoperita mai nou, mi-a impartasit-o un bucatar italian. Incerc si eu sa evoluez, este normal sa aflu lucruri noi.
      Mie imi plac crevetii cu “afumatura”; ma atrage contrastul. Desigur, gatesc crevetii, cum si vazut deja probabil, si in alte combinatii. nu pot spune ca prefer vreuna dintre ele, cred ca cel mai mult imi plac prajiti simplu, alaturi de un sos picant. 🙂
      Apropo de “hranitor si sanatos”, este adevarat ca orice aliment poate fi astfel, dar nu poti compara orezul cu… porumbul de pilda. Orezul este, nutritional vorbind, peste porumb. De asemenea, nu contine gluten si pentru multi inseamna ca este mai atractiv decat graul. Pe urma, vorba ta, este special si fiindca il foloseste mai mult de 75% din populatia omenirii.

  6. Yoyo spune:

    Iata si risottoul meu! Abia asteptam o varianta noua. Felicitari celor de la Riso Scotti pentru finantarea acestui proiect! Foarte buna idee sa popularizezi orezul. Este un aliment atat de hranitor si de sanatos.

    • Radu Popovici spune:

      @Yoyo: Orezul imi place sio mie extrem de mult si chiar merita sa fie popularizat. Am observat ca inca nu se stie (ma refer la “marele public”) ca sunt mai multe feluri de orez si ca fiecare se gateste destul de diferit de celelalte.
      Ti-am promis un risotto, iata-l! 🙂

  7. toni spune:

    Imi plac mult risotourile si asta datorita tie. La tine am auzit prima data de risoto. Varianta aceasta cu creveti si prosciuto mi se pare foarte deosebita si foarte italieneasca. Ai dreptate cand spui ca reteta este usoara. Trebuie sa amesteci 10-15 minute dar cam asta este tot ce ai de facut.
    Arata foarte bine si am de gand s-o incerc si eu. Am orezul potrivit, chiar de la Scotti. 🙂

    • Radu Popovici spune:

      @toni: Ma bucur ca am starnit in tine pasiunea pentru risotto-uri. Ce pot sa mai spun? Spor la gatit si sper ca varianta aceasta sa-ti fie pe plac.

    • Radu Popovici spune:

      @Corina: Combinatia de creveti cu preparate de porc afumate este clasica. Multe bucatarii ii combina cu carnati chorizo sau alti carnati afumati, cu bacon, cu prosciutto etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.