Am gasit zilele trecute, la Auchan, un ingredient extrem de popular in Asia de sud si de sud-est: tamarin. Nu este nici prea scump, am platit 8,5 lei pe jumatate de kilogram. Am incercat sa fac o fotografie cat mai explicita, ca sa intelegeti cat mai bine ce este cu acest fruct-condiment.


Pastaile de tamarin au coaja subtire si lemnoasa, in care se gaseste fructul: miez dulce-acrisor, de culoare bruna si consistenta lipicioasa + 8-10 seminte tari + cateva fire asemanatoare unor sfori foarte subtiri. Samburii si firele se curata, miezul se foloseste la gatit.
Gustul acrisor-dulce-iute este caracteristic multor preparate thailandeze. Acesta se obtine cel mai adesea dintr-o combinatie de tamarin, zahar de palmier si ardei iuti, ingrediente extrem de populare in Asia de Sud-Est.
Tamarin in ambalajul original
Bucatarie: thailandeza
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 20 minute
Timp de gatit: 10 minute

Ingrediente:
4 ardei iuti uscati, mici
2 linguri de ulei de arahide (sau de floarea-soarelui)
1 ceapa mica, tocata marunt
1 lingura de zahar de palmier (sau zahar brun)
1 lingura de apa
1 lingura de sos de peste
2 pastai de tamarin
500 g cozi de creveti crude, decorticate
2 catei de usturoi, tocati
1 ceapa mica, feliata
2 cepe verzi, tocate, pentru ornat
orez fiert, pentru servit

Instructiuni:
Se desfac pastaile de tamarin si se alege pulpa, inlaturand semintele si fibrele. Se toaca pasta si se pune intr-un castronel. Se adauga 3-4 linguri de apa fierbinte, se amesteca si se lasa la inmuiat timp de 10-15 minute.
Pastai de tamarin desfacute
Intre timp, se incinge 1 lingura de ulei intr-un wok. Se adauga usturoiul tocat si ceapa feliata si se prajesc 2-3 minute, pana ce se rumenesc. Se scoate mixtura pe prosoape de hartie si se pune deoparte.

Intr-o tigaita, se prajesc uscat ardeii iuti, fara ulei, presandu-i cu o spatula pe fundul vasului. Dupa circa 1 minut, se scot si se pun deoparte. Atentie, nu trebuie sa se arda.

Se strecoara mixtura de tamarin printr-o sita fina, presand pulpa fructului ca sa se obtina maximul de extract.

Se adauga in wok restul de ulei si se incinge. Se adauga ceapa tocata si se gateste 2-3 minute la foc mediu, amestecand ocazional, pana ce se inmoaie si se face aurie.

Se adauga zahar, apa, sos de peste, sucul de tamarin si ardeii iuti. Se amsteca pana ce se dizolva zaharul. Se da mixtura in clocot, apoi se micsoreaza flacara.

Se adauga crevetii si mixtura de ceapa si usturoi prajite. Se amsteca la foc iute timp de 3-4 minute, pana ce crevetii sunt facuti. Se orneaza cu ceapa verde si se servesc alaturi de orez fiert.