Orez bicolor cu carne de vita

Reteta este mai simpla decat pare si este extrem de aromata, satioasa si gustoasa. Preparatul final este o terina din risotto de orez si poate fi servit cu succes la mesele la care aveti ca invitati familia si prietenii.
orez bicolor cu carne de vita1 - Orez bicolor cu carne de vita 1 - Retetele lui Radu

Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 45 minute

Ingrediente:
1/2 lingurita de firisoare de sofran
1 lingura de apa clocotita
1,5 litri fond de pui, sau de legume
85 g unt
2 linguri de ulei de masline
2 cepe, tocate marunt
2 catei de usturoi, tocati marunt
250 g orez pentru risotto (tip Carnaroli, Arborio, sau Vialone Nano)
350 g carne de vita tocata
1/2 lingurita de seminte de chimen, macinate
1/2 lingurita de boia iute
1/2 lingurita de boia dulce
1/4 lingurita de scortisoara macinata
1/4 lingurita de nucsoara, proaspat rasa
1/2 lingurita de cuisoare, macinate
150 ml vin alb, sec
85 g branza Parmesan, proaspat rasa
sare
piper negru, macinat
frunze de patrunjel, pentru ornat
branza Parmesan rasa, pentru ornat

Instructiuni:
Se pune sofranul intr-un castronel si se desface cu apa clocotita. Se lasa la infuzat.
Se incinge grill-ul cuptorului.
Se toarna fondul intr-o oala mare si se da in clocot. Se micsoreaza apoi flacara si se mentine lichidul la nivelul unei fierberi molcome (mijotare).

Separat, intr-o cratita, se topesc 55 g unt si se calesc usturoiul si ceapa 5 minute, la foc mic, amestecand ocazional pana ce ceapa este moale si translucida. Se adauga orezul si se gateste 2-3 minute, amestecand constant, pana ce toate boabele sale sunt acoperite cu ulei aromat.
Se toarna vinul si se gateste, amestecand constant, pana ce aproape a fost absorbit complet.

Citeste si articolul →   Pui cu cartofi si mirodenii

Se adauga un polonic de fond si se amesteca permanent, pana ce a fost absorbit. Se continua adaugand bulionul, cate un polonic odata, timp de 20 minute, sau pana cand orezul este fraged, iar lichidul a fost absorbit.

Intre timp, se incinge uleiul de masline intr-o tigaie mare. Se adauga carnea tocata si se prajeste rapid, la foc iute, circa 1-2 minute, amestecand pana ce incepe sa-si schimbe culoarea.
Se adauga sare, piper, chimen, boia iute si dulce, scortisoara, nucsoara si cuisoare si se amesteca bine. Se continua prajitul pana ce carnea este facuta si rumenita dupa preferinta. Se ia tigaia de pe foc si se pastreaza carnea calda.

Se asezoneaza risotto-ul cu sare si piper; se adauga restul de unt si se amesteca. Se scoate din vas jumatate din cantitatea de orez si se transfera intr-un castron cald. Se adauga in castron mixtura de sofran si se amesteca.

Pe fundul unui castron termorezistent, uns cu putin ulei, se asaza orezul din cratita si se netezeste ca sa formeze un strat uniform. Se preseaza putin ca stratul sa fie bine fixat. Peste acesta se asaza carnea tocata; se netezeste si se preseaza. In final, deasupra se asaza orezul colorat de sofran; se netezeste si se preseaza. Se presara cu Parmesan ras si se da pun vasul in cuptor cateva minute, la 15 cm de rezistentele incinse, pana ce branza se gratineaza putin.
Daca nu aveti cuptor cu rezistente electrice, incingeti-l la 180 °C si coaceti terina de orez cateva minute, pana ce branza se topeste putin.
Se serveste terina presarata cu putina boia si ornata cu carlionti de Parmesan.

Sfaturi:
Este esential ca orezul sa fie amestecat constant, cel putin in primele 10 minute ale fierberii, si cel mai sigur este sa se faca asta pe toata perioada cat este gatit. Aceasta amestecare scoate din boabe amidonul si confera risotto-ului textura cremoasa, atat de caracteristica.

Citeste si articolul →   Orez cu lapte de cocos si creveti

Cel mai bun orez pentru risotto de pe piata este, in opinia mea, cel de la Riso Scotti. si am in vedere nu doar calitatea produsului, ci si pretul.

Cumparati Parmesan italienesc, bucata intreaga, si radeti-l exact inainte de a-l adauga la risotto. Parmesanul gata ras, desi mult mai ieftin, este aproape lipsit de gust si aroma. Este o diferenta uriasa intre cele doua produse.

Daca nu aveti firisoare de sofran, ci doar pudra, desfaceti-o cu putina apa si adaugati-o la risotto ca in reteta de mai sus. Aroma va fi insa mai slaba si nu veti obtine efectul cromatic dat de firisoarele de sofran.

17 comentarii pe “Orez bicolor cu carne de vita

    • Radu Popovici spune:

      @mihai2206: Nu stiu cum este vidul italienesc, dar moliile romanesti sunt ceva de speriat. 2009 a fost un an “bun” pentru ele, am tot avut necazuri desi am folosit zeci de pachete de cu folii antimolie. S-or fi imunizat… 🙁

  1. mihai2206 spune:

    Duminica seara imi iau inima in dinti si il prestez… am niste prieteni la cina. Crezi ca e avantajos sa adaug la sfarsitul fierberii niste cascaval ras in risotto? Ma gandesc ca ar “tine” constructia mai bine si am si niste cascaval mai moale, italienesc prin frigider.

    • Radu Popovici spune:

      @mihai2206: Cred ca nu strica, dar nu este necesar. Risoto presupune aproape obligatoriu adausul de unt si Parmesan la sfarsit. Eu n-am mai pus, caci il adaugam oricum deasupra “constructiei”. Risotto este destul de legat caci tipul de orez confera o textura cremoasa si destul de lipicioasa. Daca folosesti risotto, am descoperit ca aderenta “constructiei” este ajutata daca orezul apuca sa se raceasca putin.

  2. cristi spune:

    imi place cum arata . n-as putea spune ca imi place risotto , crezi ca ar iesi ceva daca as face orezul altfel si as pastra ultima parte si prezentarea ?

    • Radu Popovici spune:

      @cristi: Trebuie sa prepari un orez care sa aiba o consistenta lipicioasa, altfel constructia nu “tine”. Ceva ca “sticky rice”, orez de paella, de sushi sau pilaf.

    • Radu Popovici spune:

      @mihai2206: Este simpla. Faci un risotto, lasi sa se raceasca putin, ca sa se lege orezul, si dupa aceea cladesti straturile. Cum adica, ti-e lene? Pe mana cui vrei sa lasi importanta sarcina a gatitului? 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.