Orez prajit cu oua

Aceasta reteta are si varianta video.
Serial sponsorizat de Riso Scotti Danubio.
Acest preparat este atat de popular in China, incat bucatarul care este in stare sa-l gateasca perfect este pretuit, indiferent cum gateste celelalte feluri. Va voi prezenta o varianta de orez prajit adaptata dupa una originara din Yangzhou, dar la fel de bine puteti prepara orice alta varianta, folosind ingredientele care va convin.


Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute + inmuiere
Timp de gatit: 6 minute
Ingrediente:
2 linguri ulei de orez (sau de arahide)
2 cepe verzi, tocate
6 creveti cruzi, decorticati si taiati cubulete
2 oua, batute
350 g orez „Riso Scotti” Bob cu Bob Lung, fiert si racit
sare
1/2 lingurita de zahar
piper alb
1 lingura de sos de soia light
1 lingura de sos de stridii
100 g mazare congelata
60 g sunca, taiata cubulete de 5-8 mm
1/4 ardei gras rosu, taiat cubulete
1/4 ardei gras galben, taiat cubulete
3-4 ciuperci shiitake, uscate
1 ceapa verde, taiata bucatele pe diagonala
coriandru (sau patrunjel) proaspat, tocat
coriandru (sau patrunjel) proaspat, pentru servit

Instructiuni:
Se inmoaie ciupercile shiitake in apa clocotita timp de 30 de minute. Se storc bine si se indeparteaza coditele tari. Palariile se toaca cubulete de 5-8 mm.
Mazarea se fierbe in apa clocotita, la foc mediu-iute, timp de 5-10 minute, sau pana cand este frageda. Se scurge bine.
Orezul fiert si racit se afaneaza cu furculita, ca sa se sparga toate aglomerarile. Acest lucru il face mai usor de gatit.
Se incinge uleiul intr-un wok fierbinte. Se adauga ciupercile si se gatesc 1-2 minute. Se adauga ceapa verde tocata si ardeii grasi si se gatesc 1 minut. Se adauga apoi crevetii, si se gatesc la foc iute timp de 10-15 secunde, amestecand constant.
Se adauga oul batut, se amesteca putin, cateva secunde, apoi se adauga orezul. Se amesteca viguros, ca sa se desfaca in graunte individuale si sa se acopere uniform cu ou.
Se adauga mazarea si sunca, se amesteca si se asezoneaza cu sare, zahar, piper alb, sos de soia si sos de stridii. Se micsoreaza flacara putin si se gateste mixtura 1 minut.
Se ia wok-ul de pe foc, se adauga frunzele de coriandru tocate si se amesteca rapid. Se serveste orezul imediat, ornat cu frunze de coriandru si cu bucatele de ceapa verde.


14 comentarii pe “Orez prajit cu oua

  1. Alex spune:

    Am facut si eu reteta asta de 2 ori. Este usor de preparat, rapid si sanatos si nu in ultimul rand foarte delicios. Am mancat 2-3 portii de fiecare data :). Multumesc pentru reteta!

  2. cristi-j spune:

    acest orez prajit (yangzhou fried rice) putea fi denumit oricum , cu creveti , cu sunca , cu mazare , cu ardei , cu ceapa verde , de ce tocmai cu ou ? ou se adauga cam la toate variantele de orez prajit .
    reteta e simpla si rapida cum spui dar are cateva secrete pentru cele mai bune rezultate . orezul fiert trebuie lasat sa se raceasca si sa se zvinte , sa se intareasca , de obicei se foloseste orez fiert cu o zi inainte . astfel orezul primeste mai bine prajirea , se evita zdrobirea , eliberarea amidonului si transformarea intr-un fel de terci . pentru aceleasi motive , pastrarea formei si texturii , e nevoie si de o temperatura ridicata mai ales cand se adauga orezul si pana se amesteca bine si se separa . la restaurant temperatura e foarte mare si se amesteca mult si viguros . acasa , daca nu se poate obtine o temperatura inalta e bine sa se incerce o manipulare mai redusa a orezului ca sa nu se zdrobeasca . de altfel cele mai intalnite defecte la orezul prajit sunt faptul ca e zdrobit , umed si moale , ca un terci si asta se intampla in principal pentru ca orezul a fost prea proaspat si/sau temperatura prea scazuta (poate si pentru ca tigaia e prea mica si aglomerata si nu e loc de amestecat).
    ouale se pot adauga in diverse moduri si la momente diferite si se obtin astfel rezultate diferite . pentru o acoperire a fiecarui bob se adauga mai la sfarsit dar e nevoie de temperatura inalta pentru ca oul sa se gateasca imediat la contact si orezul sa nu ramana moale si umed .
    legat de paragraful introductiv si de comentariul lui marius , gatitul perfect presupune acoperirea fiecarui bob de orez cu ou si daca musti dintr-un bob acesta trebuie sa fie alb la mijloc si galben pe margine , acest lucru e numit de bucatarii chinezi acoperirea argintului cu aur (gold coating the silver) .
    eu stiam de metoda recomandata de marius de la o reteta numita orez prajit auriu (golden fried rice) care foloseste doar galbenus de ou . iar daca cauti pe internet se gaseste acest mod de a amesteca orezul fiert cu ouale negatite inainte de prajire . singura problema e ca exista un risc mai mare ca orezul prajit sa ramana “soggy”.

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Cu ou, fiindca exista foarte multe variante si fara ou. Cele cu ou sunt insa, mai gustoase. In rest, completari pretioase, care ar fi trebuit mentionate. Nu mai am rabdare sa povestesc mult la o reteta, mai ales daca este filmata. Multumesc.

  3. Viviana spune:

    Simplu si bun, cred ca fac si eu in week-end…dar cred ca vreau sa renunt la acea sunca si sa adaug niste file de peste alb, pentru consistenta…dar cred ca ar trebui prajit sau fiert in prealabil, nu?

    • Radu Popovici spune:

      @Viviana: Reteta este consistenta tocmai cu acea sunca. Se obtine un contrast de gust tipic pentru acest gen de reteta. Desigur, poti incerca si cu peste si, bineinteles, trebuie sa fie gatit intr-un fel sau altul. Asa ca ori il introduci in reteta odata cu crevetii, ca sa aiba timp sa se gateasca, ori il gatesti inainte. Fiindca tot ai adus vorba despre peste, ai putea incerca si cu peste afumat.

  4. Marius Delaepicentru spune:

    Salut, Radu!

    Am mai aflat de la un bucătar bătrîn, o metodă de coating pentru orez. Mergi la sigur dacă baţi niţel oul, îl amesteci cu orezul la temperatura camerei şi îl laşi niţel să sugă bobul de orez umezeala din ou. Cînd vei adauga amestecul ou-orez în wok, vei obţine fiecare bob de chahan uniform glazurat.

    Poftă bună!

    • Radu Popovici spune:

      @Marius: Bine ai revenit cu comentarii, Marius. Ti-am simtit lipsa. Ideea pare excelenta. Nu am vazut-o sau citit-o niciodata, dar nu vad de ce nu ar merge. Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.