Ca sa inlatur de la inceput orice dubiu legat de numele retetei, “dip” este termenul ce denumeste un sos care nu se amesteca in mancare ci este pastrat separat, ca sa se inmoaie in el alimentele, in special carne, peste sau legume.

Este o reteta foarte simpla, frumos colorata si, datorita dipului condimentat si aromat, un adevarat regal pentru papilele gustative. Puteti regla gustul sosului jongland cu cantitatile de sos de soia, suc de lamaie, zahar si sos iute pana cand obtineti gustul care va satisface cel mai mult.

Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute plus inmuiere
Timp de gatit: 12 minute plus odihna

Ingrediente:
400 g creveti cruzi, decorticati si curatati de vinisoare
150 g inele de calmari
4 linguri de ulei de alune (sau de floarea-soarelui)
150 g orez cu bob lung
1 lingurita de pudra de curcuma
sare
6 fire de patrunjel proaspat, tocat
4 cm bucata de ghimbir, taiata julienne
4 cepe verzi, taiate bucatele de 2-3 cm lungime, pe diagonala
1/2 ardei iute rosu, curatat de seminte si taiat julienne
1-2 lingurite de sos de ardei iute
2 catei de usturoi, taiati julienne
4 linguri de sos de soia light
2 linguri de vin de orez (sau brandy)
1/2 lamaie, sucul de la
2 lingurite de zahar brun
2 lingurite de ulei brun de susan
frunze proaspete de patrunjel, pentru ornat

Instructiuni:
Se alege orezul indepartand eventualele impuritati. Se amesteca curcuma cu putina apa.
Se clateste orezul, pus intr-o sita fina, sub jet de apa rece, ca sa se indeparteza amidonul. Se repeta operatia de 4-5 ori, pana cand apa incepe sa curga curata din sita. Se lasa apoi orezul la inmuiat circa 30 de minute. Se scurge bine orezul inmuiat.

Se pune orezul intr-o oala impreuna cu apa; se sareaza si se adauga mixtura de curcuma. Se amesteca bine si se pune pe foc. Oala trebuie sa fie mai mare ca sa lase orezului spatiu sa expandeze. Se da in clocot la foc mare, apoi se micsoreaza flacara la minim posibil, atat cat trebuie ca lichidul sa fiarba incet de tot. Se acopera oala cu un capac si se lasa sa fiarba 12 minute. Atentie, in tot acest timp nu se amesteca in orez si nici macar nu se ridica capacul de pe oala.
Dupa 12 minute, se inchide flacara si se lasa orezul sa stea 10-15 minute, acoperit, ca gatitul sa continue in aburi. Se etanseaza capacul cu un prosop de bucatarie ca aburul sa nu iasa.
Dupa expirarea timpului, se afaneaza orezul cu o furculita.

Cat timp fierbe orezul, se incing 2 linguri de ulei intr-o tigaie mare si se prajesc crevetii, in transe, circa 3-4 minute, pana ce se fac roz. Se scot imediat din tigaie si se pastreaza pe o farfurie calduta. Nu trebuie gatiti mai mult, caci se vor intari.
Se prajesc apoi inelele de calmari, circa 3-4 minute, apoi se scot si se pun peste creveti. Nici calmarii nu trebuie gatiti mai mult, din acelasi motiv.

Cat timp se gatesc fructele de mare, se incinge restul de ulei in alta tigaie. Se adauga ceapa verde, usturoiul, ghimbirul si ardeiul iute si se soteaza 2 minute, amestecand frecvent.
Se adauga sosul se soia si se amesteca bine. Cand da in clocot, se micsoreaza flacara si se fierbe incetisor 2 minute. Se adauga vinul de orez, sucul de lamaie, zaharul si sosul de ardei iute. Se amesteca si se fierbe incet 2 minute, amestecand ocazional, pana ce se topeste zaharul. Se ia tigaia de pe foc, se adauga uleiul de susan si patrunjelul si se amesteca. Se acopera si se lasa 10 minute, ca sa se amestece aromele.
Se imparte orezul intre cele 4 farfurii individuale. Peste el se asaza cate un sfert din cantitatile de creveti si calmari; se orneaza cu frunze de patrunjel. Sosul se serveste separat. Se inmoaie crevetii si calmarii in sosul picant si se mananca cu orezul auriu. Ca alternativa, puteti amesteca sosul cu orezul si cu fructele de mare direct in farfurie.